Over Charlotte

 

Ik ben een onderzoekend mens. Altijd geweest. Ik neem niet zo snel iets voor waar aan. Ik wil het graag zelf bekijken, ervaren, onderzoeken en mijn eigen weg bewandelen. Dit zorgt niet altijd voor een gemakkelijke of snelle weg. Zo heeft het ook een tijdje geduurd voordat ik wist dat ik mensen wilde begeleiden.

 

Na de middelbare school had ik eerlijk gezegd geen idee…. ik heb eerst een jaar Nederlands gestudeerd aan de Universiteit van Leiden om vervolgens het ambacht goudsmeden in Amsterdam te leren. Heel verschillend en erg leuk.

 

Via een aantal (leerzame) omwegen ben ik rond m’n 25e in het bedrijfsleven beland. Mijn laatste functie was als leidinggevende bij Joop van den Ende Theaterproducties. Ik heb hier veel kansen gekregen, heel veel geleerd en het ontzettend naar m’n zin gehad. Maar op een gegeven moment merkte ik dat het zakelijke gedeelte me gewoon niet genoeg greep. Het coachen en begeleiden van collega’s gaf mij daarentegen wel veel energie en voldoening. Dit is wat ik wilde doen! Voor deze ontdekking was blijkbaar ‘het leven’ nodig.

Het roer gaat om

 

Ik heb vervolgens op m’n 29e  het roer omgegooid: ontslag genomen, het bedrijfsleven tijdelijk vaarwel gezegd, eerst een zomer op een strandtent gewerkt om daarna op een middelbare school als mentor en faalangsttrainer aan de slag te gaan. Ik ben bijna 9 jaar (parttime) als jongerencoach en coordinator hulplverlening aan deze school verbonden gebleven. Tegelijkertijd volgde ik intensieve opleidingen tot psychosociaal therapeut en mindfulness trainer en zette ik mijn eigen praktijk op.

 

Ik ben werkzaam als psychosociaal therapeut en mindfulness trainer binnen m’n eigen praktijk in Den Haag en Haarlem, en ik ben als trainer en coach in het bedrijfsleven verbonden aan De Baak, GITP en Twynstra Gudde. Hier begeleid ik Persoonlijk Leiderschap programma’s voor verschillende bedrijven (Grolsch, Dura Vermeer, BZK, KPN etc.) en verzorg ik mindfulness workshops.

‘Om te kunnen worden wie ik in wezen ben, moet ik tastend en experimenterend mijn weg mogen gaan, zonder haast.’

 

C.J. Schuurman
‘Bewustwording is: ontwaken, wakker worden, zien wat er gebeurt in je leven, ontdekken wat de samenhang is.’

 

C.J. Schuurman
‘Een heel mens is iemand die zowel met God heeft gewandeld als met de duivel heeft geworsteld.’

 

Carl Jung

Verdriet & Vrijheid

 

Vanaf 2009 spelen meditatie en mindfulness een belangrijke rol in mijn leven. Ik had in deze periode te maken met een scheiding, een mislukt IVF traject en het verlies van huis en vrienden. Ik voelde immens verdriet en eenzaamheid.

 

Ik maakte vervolgens kennis met meditatie tijdens een retraite van twee maanden in Frankrijk, en daar kwam ik erachter hoeveel ik in mijn leven eigenlijk miste en vooral verergerde doordat ik me mee liet voeren in nutteloze en beperkende hersenspinsels (‘ik ben mislukt’, ‘ik kan het niet’, ‘het komt nooit meer goed’, ‘ik heb gefaald als vrouw’, ‘ik zal nooit meer gelukkig zijn’). Ik ontdekte dat er een verschil is tussen verdriet en lijden. Ja; het was verdrietig en pijnlijk wat ik meemaakte, maar het echte lijden ontstond door mijn eigen stapelende gedachten hierover.

 

Door het mediteren kon ik die vicieuze cirkel van donkere gedachten opmerken en vervolgens ook losser gaan laten. Wat een vrijheid!

 

 

Kinderwens

 

Ik heb een lange weg afgelegd in het ongewenst kinderloos zijn. Vanaf mijn 31e werd pijnlijk duidelijk dat het bij mij niet vanzelfsprekend was. Mijn achtergrond als DES dochter was waarschijnlijk de reden hiervan. Na een aantal IVF pogingen heb ik het rond mijn 36e opgegeven maar eigenlijk pas tegen mijn 39e geaccepteerd. Ik vond op een andere manier zingeving. Het bleef af en toe nog pijn doen als ik weer op een kinderfeestje was of weer een geboortekaartje ontving, maar het was ook o.k. Het klinkt misschien wat ‘spiritueel correct’ maar ik heb hier werkelijk van mogen leren.

 

 

 

En toen, op mijn 40e, vroeg mijn geliefde of we het toch niet samen eens konden proberen. Een IVF poging. Al was het maar ter afsluiting. Ik ben op mijn 41e bevallen van onze zoon Mick.
Een kindje krijgen is niet iedereen gegeven. En als het verlangen ernaar er is, dan is dat pijnlijk. Ik ben dankbaar dat ik lessen hierin heb mogen leren voordat ik mijn zoon heb ontmoet.

 

 

Aanwezig zijn in het moment

 

Het echt aanwezig leren zijn in het moment (of die nou prettig of onprettig is) schenkt me een grotere ontspanning in mijn leven, zorgt voor veerkracht, een werkelijk contact met de mensen om me heen en schenkt me eenvoudig geluk. Het heeft er ook voor gezorgd dat ik helderder zie, grotere uitdagingen durf aan te gaan, intuïtiever handel en minder onzeker ben.

 

Natuurlijk loop ik nu niet constant zingend en dansend rond en zijn er ook heus nog momenten waarin ik het even niet zie zitten, maar ik word hier niet door mee gesleurd. De emoties beheersen en sturen mij niet. Ik kan ze zien voor wat ze zijn en ze vervolgens loslaten.

Werkwijze

 

Mijn onderzoekende en open geest komt in mijn werk goed van pas. Het is o.k. het even niet te weten en van het leven te leren. Als begeleider ga ik er niet vanuit dat ik de waarheid in pacht heb. Tijdens een training of een individueel traject onderzoeken we samen hoe het is voor jou. Wat jouw waarheid, kracht, verdriet, talent, pijn, verwarring of verlangen is. We kijken samen naar hoe jij daar ruimte of vorm aan zou kunnen geven. Ik doe dit met een rugzak vol kennis en ervaring, een zee aan tijd en aandacht, en met een open en aanwezig hart.

 

 

 

 

Opleidingen

 

  • Psychosociaal therapeut,  Academie Integrale Menswetenschappen, 2011 (SPSO)
  • Basisjaar lichaamsgerichte therapie aan BodyMind Rotterdam, 2012
  • Gecertificeerd mindfulness trainer, Centrum voor Mindfulness te Amsterdam, aangesloten bij de Vereniging Mindfulness Based trainers in Nederland en Vlaanderen (VMBN), 2013
  • Firo-b gecertificeerd
  • Gecertificeerd Compassie trainer, Mindfulness Based Compassionate Living, 2015
  • Systemisch coach, Bert Hellinger Instituut Nederland, 2016
  • NARM, trauma therapeut, BodyMind opleidingen (juli 2023 afgerond)
  • PSBK (afgerond in 2023)

 

Ik ga regelmatig op retraite weken om mijn meditatie beoefening te verdiepen, bij o.a. Sangha metta, Jotika Hermsen, Joost van de Heuvel Rijnders en Bart van Melik.