Wat is compassie?
Compassie (of mededogen) is het vermogen om ons betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel van onszelf als van anderen. Compassie is een kwaliteit die in iedereen aanwezig is en met de juiste aandacht kan deze eigenschap meer tot bloei komen.
Als een goede vriendin ergens mee worstelt, iets moeilijk vindt, iets niet durft, ergens in faalt ..… dan gaan we niet tegen haar tekeer. We straffen en bekritiseren haar niet op een meedogenloze manier. Natuurlijk niet. Want dat verdient ze toch niet? Ze doet het toch niet expres? We leven waarschijnlijk mee, voelen mededogen en kijken hoe ze het wellicht een volgende keer anders zou kunnen doen, of hoe ze zich gelukkiger zou kunnen voelen. Op een vriendelijke manier.
Tegen onszelf zijn we regelmatig helemaal niet zo compassievol. Als we ergens mee worstelen, iets niet durven, ergens in falen o.i.d.,.. dan straffen we onszelf en vinden we onszelf laf en dom en lui. Onze innerlijke criticus kan de meest nare dingen in ons oor fluisteren. Dingen die wij nooit tegen een dierbare zouden zeggen, zeggen we wel tegen onszelf; ‘je bent een loser’, ‘het lukt je ook nooit’, ‘ik wou dat ik beter/mooier/anders was’ etc. Hier kunnen we echt onder (gaan) lijden.
Compassie als medicijn tegen de innerlijke criticus
Zelfcompassie betekent o.a. dat je op dezelfde manier naar jezelf kunt kijken als naar een dierbare vriend of vriendin. We zijn imperfect. Allemaal. We maken fouten, voldoen niet aan alle eisen, en dingen gaan niet altijd zoals we willen… Hier hebben we allemaal mee te maken.
Verhouden met dat wat moeilijk is
Het leven bestaat niet alleen uit prettige en gelukkige momenten. We hebben allemaal te maken met pijn, verdriet, verlies en lijden. En hoe verhouden we ons hiermee? Hoe gaan we hiermee om? Hoe zorgen we voor onszelf en voor anderen op een manier die heilzaam is?
Erik van den Brink heeft samen met Frits Koster de MBCL training ontworpen en hij verwoordt het op zijn website helder:
‘Compassie (of mededogen) is het vermogen om ons betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel van onszelf als van anderen. Het gaat samen met de wens deze pijn en dit lijden te verlichten en de bereidheid daarin verantwoordelijkheid te nemen.’
‘Zelfcompassie beoefenen is niet egocentrisch. Juist doordat we een gezondere relatie met onszelf ontwikkelen, wordt de weg geopend naar meer empathie en compassie voor anderen.’
Groep of individueel
Lees hier verder over hoe je compassie kunt ontwikkelen: