Mindfulness & Compassie 

 

Meer en meer mensen maken zich mindfulness eigen om zich minder belast te voelen in moeilijke situaties, minder stress te ervaren, meer aanwezig te zijn in het moment en eenvoudigweg te genieten van wat er is. Mindfulness is een aandachtstraining. Een training in opmerkzaamheid. Het is een beoefening die werkelijk kan helpen bij o.a. stress, angst, onrust, pijn en somberheid.

 

Aandacht trainen

 

In plaats van te piekeren of te dromen over het verleden of de toekomst ben je door het beoefenen van mindfulness vaker werkelijk hier en nu aanwezig. Dit is een vaardigheid die je kunt leren door te oefenen. Door vaker je aandacht te sturen, kun je je beter concentreren, ontspan je je gemakkelijker en wordt je geest rustiger.

 

 

Ontwikkelen mildere houding & acceptatie

 

Verder besteden we aandacht aan het ontwikkelen van een mildere houding naar onszelf en anderen, en aan het accepteren van pijn en verdriet als onderdeel van het leven.

 

 

 

Vaak vergoed

 

Ik ben als 1e categorie mindfulness trainer lid van de Vereniging Mindfulness based trainers Nederland. Dit betekent dat veel verzekeringen mijn trainingen (in de aanvullende verzekering) deels vergoeden.

 

Klik hier voor meer informatie over vergoedingen.

 

Groepen & Individueel

 

Op dit moment (2022 & 2023) bied ik geen groepstrainingen aan. Je bent welkom om contact op te nemen voor  individuele trajecten of voor groepstrainingen op maat.

 

 

 

 

 

Compassie als medicijn tegen de innerlijke criticus

 

Zelfcompassie betekent o.a. dat je op dezelfde manier naar jezelf kunt kijken als naar een dierbare vriend of vriendin. We zijn imperfect. Allemaal. We maken fouten, voldoen niet aan alle eisen, en dingen gaan niet altijd zoals we willen… Hier hebben we allemaal mee te maken.

 

 

 

Verhouden met dat wat moeilijk is

 

Het leven bestaat niet alleen uit prettige en gelukkige momenten. We hebben allemaal te maken met pijn, verdriet, verlies en lijden. En hoe verhouden we ons hiermee? Hoe gaan we hiermee om? Hoe zorgen we voor onszelf en voor anderen op een manier die heilzaam is?

 

Erik van den Brink heeft samen met Frits Koster de MBCL training ontworpen en hij verwoordt het op zijn website helder:

 

‘Compassie (of mededogen) is het vermogen om ons betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel van onszelf als van anderen. Het gaat samen met de wens deze pijn en dit lijden te verlichten en de bereidheid daarin verantwoordelijkheid te nemen.’

 

 

‘Zelfcompassie beoefenen is niet egocentrisch. Juist doordat we een gezondere relatie met onszelf ontwikkelen, wordt de weg geopend naar meer empathie en compassie voor anderen.’

 

 

Groep of individueel

Op dit moment (2022 & 2023) bied ik geen groepstrainingen Compassie aan. Je bent welkom om contact op te nemen voor een Individueel traject

 

‘In this world full of doing doing doing
It’s important to take a moment and just breathe, to just be.’