Zelfcompassie,

compassie voor je zelven

 

 

‘heel dubbel eigenlijk..’

 

‘Een deel van mij weet gewoon dat ik dit heel goed kan, een ander deel van me wordt er super onzeker van…’ ‘ik ben thuis best een felle, maar op werk word ik een pleaser’ ‘heel dubbel eigenlijk..’.

 

Herken je dit? Van die tegenstellingen binnenin? Misschien herken je ook dat je het ene deel van jezelf wel kunt waarderen maar dat andere deel afwijst? Misschien herken je wel dat je een hele strenge innerlijke criticus hebt die bijvoorbeeld jouw angstige kant afwijst?

 

In deze training besteden we o.a. aandacht aan het cultiveren van compassie, vriendelijkheid voor onszelf. Maar wat is je-Zelf dan eigenlijk?

 

 

Wat is je-zelf dan eigenlijk?

 

We gaan er meestal vanuit dat je gewoon 1 vaststaand zelf bent, maar als je hierbij stilstaat dan kom je er al gauw genoeg dat dat niet het geval is. We bestaan allemaal uit verschillende delen. Of als het woord ‘delen’ niet aansluit bij je : we verkeren in verschillende modi, mind states.

 

Je hebt een deel/modus die je naar voren schuift op werk, je hebt een deel die je in contact brengt met je beste vriend, als je stress hebt ben je waarschijnlijk ook net een ander persoon. Veel van ons hebben een deel die weer een ander deel van onszelf bekritiseert. Je kunt ook zeggen: we bestaan uit verschillende Zelven. Het kan helpend zijn om die verschillende delen binnenin eens te onderzoeken: welke bestaan er, wat is de functie, welk deel delft het onderspit, welk deel houdt je klein, hoe zijn ze ontstaan? Denk aan De Clown, De Harde Werker, De verleidster, De Zorgzame, De Innerlijke Criticus, Innerlijk Kind, De Vechter etc.

 

 

 

 

Je kunt wellicht wel compassie of begrip opbrengen voor dat ene deel van jezelf maar je haat dat andere deel van jezelf, je keurt bijvoorbeeld  het Boze deel af, of je baalt van dat Angstige deel. Hier kijken we naar. Dit onderzoeken we. Terwijl we een compassievolle zelf cultiveren. Omdat er tegen vechten niet helpt. Juist een compassievolle en onderzoekende houding kan ervoor zorgen dat er iets transformeert binnenin je.

 

 

 

 

inzicht in jezelf (zelven) en het cultiveren van een compassievolle zelf

 

 

Het verkrijgen van inzicht in onszelf (onze zelven) en het cultiveren van compassie een compassievolle zelf doen we m.b.v. educatie, meditaties, visualisaties, schrijfoefeningen, reflecties en sharing, en dit alles in een veilige omgeving. Een aantal sessies zijn Live (wanneer dat kan) en een aantal online. De training bestaat uit 8 zondagochtenden van 9.30-11.30 uur.

 

 

 

 

 

De trainer

 

Ik ben psychosociaal counselor, gecertificeerd mindfulness- en compassie (MBCL) trainer en o.a. opgeleid door Frits Koster & Erik van den Brink.

 

Deze training is geinspireerd door en gebaseerd op het werk van Frits Koster en Erik van den Brink (MBCL), Tara Brach, Kirstin Neff & Christopher Germer, Hal & Sidra Stone (Voice dialogue), Dick Schwartz (Internal Familiy Systems).

 

 

 

 

Eerstvolgende Zelfcompassie training

 

Deze training is een aangepaste versie i.v.m. Covid, het tarief ligt hierdoor ook lager, normaal is deze 420 euro.

 

   • Deze Online Compassie training bestaat uit 8 sessies van 1,5 tot 2  uur.
   • zondagen van 9.30-11.30 uur
   • 16, 23, 30 mei & 6, 13, 20, 27 juni & 18 juli 2021  – wellicht kunnen de laatste sessies live plaatsvinden
   • Je ontvangt een werkboek en geleide meditaties (digitaal)
   • Investering is 350 euro incl btw. (gespreid betalen is mogelijk)
   • Als er later dit jaar toch nog een live compassie training mag komen, dan krijg je 25% korting op die training als je deze online versie hebt gevolgd.
   • Mocht je geen mindfulness ervaring hebben, maar de compassie training wel willen volgen: neem dan contact met me op. We kijken dan samen hoe je in zou kunnen stromen.
   • We hebben van tevoren een kort intake gesprek .

 

 

 

 

 

 

‘Via mindfulness oefeningen heeft Charlotte mij geholpen mijn hoofd leger te maken en om meer mijn gevoel aan te durven spreken. De aansluitende Compassie groepstraining was een waardevolle volgende stap: in een kleine en veilige setting begeleidde Charlotte ieder van ons op een reis door onze innerlijke wereld. Niet zozeer op weg naar een ‘betere ik’, maar eerst naar meer begrip en acceptatie van je eigen gevoel en gedragspatronen. Ieder had zijn eigen verhaal, maar het delen van verhalen, ervaringen en verlangens gaf mij troost en kracht.’

 

man, 53 jaar, werkzaam in de financiële sector