Compassie training Haarlem

 

 

Wat is compassie?

 

Compassie (of mededogen) is het vermogen om ons betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel van onszelf als van anderen. Compassie is een kwaliteit die in iedereen aanwezig is en met de juiste aandacht kan deze eigenschap meer tot bloei komen.

 

Je ontwikkelt door de Compassie training in eerste instantie een betere relatie met jezelf, en vanuit daar worden je relaties met anderen alleen maar beter.

 

De eerstvolgende training in Haarlem start op dinsdag 3 november van 19.30-21.30 uur. Verderop op deze pagina vind je de overige data en praktische informatie.

 

 

 

 

 

 

 

Zelfcompassie

 

Zelfcompassie beoefenen is geen navelstaarderij of iets egocentrisch. Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe beter je weer voor de mensen om je heen kunt zorgen. Denk maar aan de uitleg van een stewardess : eerst zelf je zuurstofmasker opzetten en daarna je kind of iemand anders helpen. Want als jij niet meer kunt ademen….

 

Zelfcompassie betekent o.a. dat je op dezelfde manier naar jezelf kunt kijken als naar een dierbare vriend of vriendin. We zijn imperfect. Allemaal. We maken fouten, voldoen niet aan alle eisen, en dingen gaan niet altijd zoals we willen… Hier hebben we allemaal mee te maken.

 

 

 

 

Van mindfulness tot heartfulness

 

 

De compassie training is een vervolg op de mindfulness training. Mocht je nou geen mindfulness training hebben gevolgd, neem dan alsnog contact met me op; we bekijken dan samen hoe je in zou kunnen stromen.

 

‘Besef dat, zoals een vogel twee vleugels nodig heeft om te vliegen,
wijsheid en compassie gelijktijdig ontwikkeld dienen te worden.’

– Matthieu Ricard –

 

 

 

 

 

Inhoud & achtergrond

 

De Compassie training in Haarlem bestaat uit 7 sessies van 2 uur en een stilte dag.

Tijdens de sessies oefenen we samen met meditaties, reflectie oefeningen, wisselen we als groep uit en krijg je ondersteunende theorie. Deze theorie is een combinatie van psychologie, biologie en wijsheden uit het Boeddhisme.

 

Het zorgt voor diep inzicht en vanuit daar voor begrip en compassie voor jezelf en mensen om je heen.

 

Daarnaast besteden we aandacht aan het accepteren van en omgaan met pijn en verdriet en aan het vergroten van ons geluk en welzijn.

 

De meditaties zijn korter dan de meeste mindfulness meditaties en zijn meer gericht op het oefenen met het voorstellingsvermogen (zoals visualisaties).

 

Je wordt uitgenodigd om dagelijks zelf met de beoefening bezig te zijn. Hiervoor kun je rekening houden met c.a. 30 minuten per dag. Alleen door zelf te oefenen kan er werkelijk iets veranderen/transformeren.

 

 

 

Groep

 

De groep bestaat uit ongeveer 6-10 deelnemers en het uitwisselen wordt in eerste instantie vaak als spannend, maar uiteindelijk juist als zeer ondersteunend ervaren: je merkt al gauw dat je niet de enige bent die last heeft van schaamte of schuld gevoelens. Je bent niet raar of afwijkend. Het besef van gedeelde menselijkheid werkt helend en verbindend.

 

Liever een individueel traject? Klik dan hier.

 

 

 

 

De trainer

 

Ik ben psychosociaal counselor, gecertificeerd mindfulness- en compassie (MBCL) trainer en o.a. opgeleid door Frits Koster & Erik van den Brink.

 

Deze compassie training in Haarlem is gebaseerd op het werk van Tara Brach, Paul Gilbert, Kristin Neff, Christopher Germer, Frits Koster & Erik van den Brink.

 

 

 

Eerstvolgende Compassie training Haarlem

 

 

Compassie training op locatie | mei – juli 2021

 

   • Deze Compassie training bestaat uit 8 sessies van ruim 2 uur.
   • zondagen van 15.30 – 18.00 uur
   • locatie Klein Heiligland, Haarlem
   • 22 mei
   • 29 mei
    12 juni
    19 juni
    26 juni
    3 juli
    17 juli
    24 juli
   • Je ontvangt een werkboek en ruim geleide meditaties
   • Investering is 420 euro incl btw.
   • Mocht je geen mindfulness ervaring hebben, maar de compassie training wel willen volgen: neem dan contact met me op. We kijken dan samen hoe je in zou kunnen stromen.
   • We hebben van tevoren een kort intake gesprek .

 

 

 

 

‘Via mindfulness oefeningen heeft Charlotte mij geholpen mijn hoofd leger te maken en om meer mijn gevoel aan te durven spreken. De aansluitende Compassie groepstraining was een waardevolle volgende stap: in een kleine en veilige setting begeleidde Charlotte ieder van ons op een reis door onze innerlijke wereld. Niet zozeer op weg naar een ‘betere ik’, maar eerst naar meer begrip en acceptatie van je eigen gevoel en gedragspatronen. Ieder had zijn eigen verhaal, maar het delen van verhalen, ervaringen en verlangens gaf mij troost en kracht.’

 

man, 53 jaar, werkzaam in de financiële sector