Compassie individueel Haarlem

 

 

Onze innerlijke criticus kan de meest nare dingen in ons oor fluisteren. Dingen die wij nooit tegen een dierbare zouden zeggen, zeggen we wel tegen onszelf; ‘je bent een loser’, ‘het lukt je ook nooit’, ‘ik wou dat ik beter/mooier/anders was’ etc.  Hier kunnen we echt onder (gaan) lijden. De Compassie training is o.a. het medicijn tegen de strenge, innerlijke criticus.

 

 

 

 

 

 

 

Compassie Haarlem individueel

 

Het individuele compassie traject in Haarlem kun je volgen als je een mindfulness training hebt gevolgd, of als je op een andere manier ervaring hebt opgedaan met meditatie. Mocht je geen ervaring hebben, dan kunnen we samen eerst een paar mindfulness sessies inplannen.

 

Tijdens de compassie sessies richten we ons op het ontwikkelen van vriendelijkheid, mildheid – naar anderen en naar onszelf.

 

Compassie is een kwaliteit die in iedereen aanwezig is en met de juiste aandacht en oefening kan deze eigenschap meer tot bloei komen.

 

 

 

Omgaan met dat wat moeilijk is

 

Daarnaast besteden we aandacht aan het accepteren van en omgaan met pijn en verdriet en aan het vergroten van ons geluk en welzijn. Ook onderzoeken we o.a. waar jouw strenge innerlijke criticus vandaan komt, wat de (negatieve / blokkerende / saboterende) overtuigingen zijn en hoe je hier op een andere manier mee om kunt gaan.

 

 

Hoe?

 

Tijdens de sessies oefenen we met meditaties, reflectie oefeningen, wisselen we samen uit en krijg je ondersteunende theorie. Deze theorie is een combinatie van psychologie, biologie en wijsheden uit het Boeddhisme (ontdaan van religie). Het zorgt voor inzicht en vanuit daar voor begrip en compassie voor jezelf en voor de mensen om je heen.

 

Tussen de sessies door oefen je zelf met de verschillende oefeningen en meditaties. Houd er rekening mee dat je hier dagelijks c.a. 20 – 30 min mee bezig bent.

 

De meditaties waar we mee oefenen zijn korter dan de meeste mindfulness  meditaties, en zijn meer gericht op het oefenen met het voorstellingsvermogen (zoals visualisaties).

 

Sessies compassie Haarlem

 

Een sessie is ongeveer 1 tot 1,5  uur en deze vinden om de week, en soms om de twee weken, plaats. We kijken samen hoeveel sessies ondersteunend zouden kunnen zijn: gemiddeld ligt dit rond de zes tot acht sessies.